Спој веронауке и других предмета

 

5У ОШ „Иван Г.Ковачић“ у понедељак 30.5.2016. одржана је презентација о најзначајнијим манастирима на територији Србије. Ученици петог разреда, у сарадњи са вероучитељицом, организовали су овај час заједно са ученицима грађанског васпитања и њиховом наставницом. Поред основних података о сваком манастиру, времену и приликама у којима су саграђени, ктиторима и светородној лози Немањића, било је речи и о чувеним фрескама, стиловима градње, као и о томе чије мошти почивају у сваком од манастира.

1С обзиром на то да су презентацију радили ученици петог разреда, као и то да су јој присуствовали и ученици грађанског васпитања, закључак на крају овог дружења био је да су овакви часови изузетно подстицајни за ученике да се опробају у припремању и организовању заједничких часова. Презентација је завршена аплаузом за ученика петог разреда Вељка Милошевића који је најзаслужнији за то да овај час буде интересантан и поучан за све нас. Ученици грађанског васпитања обећали су да ће нас већ наредне недеље позвати да будемо њихови гости и послушамо њихову причу о заштити животне средине и рециклажи.

У понедељак 13.06.2016.год. одржан је јавни час као корелација верске наставе и биологије. Циљ овог часа био је да се нагласи да Свето писмо поред обиља духовних поука, представља својеврсну Ризницу лековитог биља које се од постанка света до данас користи у лечењу разних болести.У презентацији коју су припремиле ученице седмог разреда уз помоћ наставница биологије и верске наставе, истиче се да је у Библији поменуто 110 различитих врста биљака. Неке од њих добро су нам познате:нана, смоква, винова лоза, маслина, матичњак, ловор итд. Објашњена је употреба и појављивање биљке исопа(милодух) у молитвама и разним црквеним обредима, симболика маслине и винове лозе кроз Јевађељске стихове. Јавном часу је присуствовао директор школе и неколико наставника који су били одушевљени идејом и реализацијом овог часа.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Кристина Костић

Постави коментар